سيگار و قليان مقدمه اعتياد
ثبت نام كاربر
|
ورود
صفحه اصلی
مشاوره کنکور سراسری
مشاورین مرکز
مقالات
بیش فعالی
علايم بيماريهاي اعصاب و روان
داروها
ایمی پرامین
سرترالین
فلورازپام
سیتالوپرام
کلرادیازپوکساید
ریسپریدون
کلونازپام
آلپازولام
فلوکستین FLUOXETINE
متادون
ارزیابی بیش فعالی
گفتار درمانی
اوتیسم
بازی درمانی
اختلال دو قطبی
افسردگی
وسواس فکری
روال مشاوره بیماران ایدزی
تستهای روانشناسی
تست روانشناسی
MBTI تست
تست هوش جدید
تست اراده
تست شجاعت
تست نیمکره های مغز
تست شخصیتی
تیـپ شخصیتی
خونگرم هستید یا نه؟
تست خشونت و استرس 2
تست روانشناسی نقاشی
نمره اعصاب شما چند است؟
هنگام عصبانیت چه میکنید؟
تست شناخت احساسات
رابطه شخصيت با گروه خوني
تست سلامت روحی و روانی
تست روانشناسی اولویت زیگموند فروید
خدمات مرکز
معرفی محصولات
همایش ها
راه های جستجوی منابع پژوهشی
منابع و وب سایت های فارسی
وب سایتهای انگلیسی
فصلنامه های پژوهشی
کنفرانس ها
لینک های مفید
خبرگزاری ها
ايلنا
ايكنا
ايسنا
ايپنا
ايانا
الف
آنا
ايرنا
آريا
آموزش
سلامت
دانشجو
حيات
جام جم
بسيج
برنا
باشگاه خبرنگاران جوان
واحد مركزي خبر
وفا
قدس
فلسطين
شبكه خبر
روزنامه ها
ابتكار
ابرار
اسرار
اطلاعات
اعتدال
جمهوري اسلامي
خراسان
دنياي اقتصاد
رسالت
سياست روز
قدس
كيهان
مردم سالاري
همشهري
سايت هاي معتبر كودكان
ترانه، نقاشي،شعر،موسيقي
روانشناسي كودك
بازي،سرگرمي، چيستان
راهنمايي بارداري و بچه داري
داستان سرايي،چيستان،گالري عكس و نقاشي
نقشه سایت
درباره ما
تماس با ما
مترجم سایت
مترجم سایت
سيگار و قليان مقدمه اعتياد
سيگاروقليان مقدمه اعتياد
مضرات استفاده از قليان
نامهای محلی قلیان
bhan
،
,hookah narghile
و
shisha
, می باشد . قلیان با طراحی های مختلف ساخته می شود و دودآن قبل از استنشاق ازآب رد می شودو تنباکو در کاسه کوچکی گذاشته می شود که در انتها دارای حفراتی می باشد و ازطریق این حفرات لوله هایی به آن متصل است و اجازه می دهد که دود از انتهای محفظه آبی عبور کند, قلیان بطورشایع در میان خانواده ها کودکان و زنان درمناطقی که شکل رایج مصرف تنباکو در زنان میزان بسیار پائینی دارد, مصرف می شود علاوه بر این با عرضه تنباکو طعم دارد معطر ، مصرف قلیان بطور چشمگیری در میان جوانان ونوجوانان پسرودختران رو به افزایش است.
● اهداف
هدف ازاین مطالعه بررسی باورهای غلط درموردمصرف قلیان که در جامعه وبخصوص جوانان ونوجوانان رواج داشته وباعث افزایش شیوع مصرف قلیان درجامعه بخصوص در بین دختران وزنان گردیده است
ازقرن ۱۶ به بعد تصور نادرست طریقه سالم و ایمن مصرف تنباکوبه صورت استفاده ازقلیان مطرح گردید زمانی که حکیمی بنام ابوالفتح پیشنهادکردکه دودباید اول از یک محفظۀ آبی بگذرد تا به شکل بی ضرردرآید این عقیده اولیه به منظور پوشاندن عوارض تنباکو انگیزه ای و هدفی خوب را دنبال می کرد ولی بدون هیچ گونه شواهد مبنی بر کاهش بیماری باعث تصور نادرست ایمن بودن مصرف تنباکو به شکل قلیان شد.
کشیدن یک یا دو بار قلیان در روز، فرد استفاده کننده را دچار اعتیاد می کند، در حالی که تصور غلط جامعه این است که دود حاصل از قلیان از آب رد می شود و مواد سمی آن از بین می رود امروزه ترکیبات مخصوص تنباکو که فروخته می شوند اغلب با میوه ، عسل ، شهد و بعضی گیاهان با غلظت زیادی طعم دار شده اند که جذابیت کاذب درمصرف کننده ایجاد می کند.
هر وعده قلیان برابرمصرف یک پاکت سیگاربوده وقلیان، در هر بار مصرف، دود بسیار زیادتری را در مقایسه با کشیدن یک نخ سیگار ایجاد می کندبصورتی که مصرف یک نخ سیگار بین ۵۰۰ سیسی تا یک لیتر دود تولید می کند، اما استفاده ی یک بار از قلیان ۱۰ تا ۲۰ لیتر دود تولید خواهد, دود استنشاق شده از قلیان، نه تنها همه ی مواد سرطان زای دود سیگار را دارا است، بلکه مونوکسیدکربن بیشتری هم دارد و در فرهنگ جامعه ی ما به این حقیقت علمی توجهی نمی شود
افراد سیگاری که به طور متداول ۸ تا ۱۲ نخ سیگار در روز مصرف می کنند، به طور متوسط با ۴۰ تا ۷۵ پُک که به مدت ۵ تا ۷ دقیقه به طول می انجامد، حدود ۵ تا ۶ لیتر دود استنشاق می کنند و این در حالی است که مصرف کننده ی قلیان در هر وعده مصرف که به طور متداول ۲۰ تا ۸۰ دقیقه طول می کشد، حدود ۵۰ تا ۲۰۰ پُک می زند که هر پک به طور متوسط حاوی ۱۵/۰ تا یک لیتر دود است. میزان و عمق دَم در حرکت دادن آب قلیان بسیار مهم است و قلیان با وجود اینکه کمتر مصرف می شود، اما حجم دودی که از طریق آن وارد بدن می شود، ۱۰ تا ۲۰ برابر دود ناشی از مصرف سیگار است.
تحقیقات ثابت کرده است افراد سیگاری تا زمانی که میزان نیکوتین دریافتی در آنها به آستانه ی مورد نیاز برای رفع حالت وابستگی برسد، به کشیدن سیگار ادامه می دهند. پس با فرض جذب بخشی از نیکوتین موجود در دود قلیان در اثر عبور آن از آب، مصرف کنندگان قلیان برای رسیدن به آستانه ی ارضای وابستگی، با استنشاق مقادیر بسیار زیادتر دود، در معرض مقادیر بیشتری مواد شیمیایی سرطانزا و گازهای خطرناک مثل منواکسیدکربن قرار می گیرند.
این موضوع مصرف کنندگان قلیان و اطرافیان آنها را که در مواجهه با دود تحمیلی آن قرار دارند، همانند مصرف کنندگان سیگار به انواع سرطان ها، بیماری های قلب و عروق، تنفسی و آثار سوء در دوران بارداری مبتلا خواهد ساخت.
کشیدن قلیان حجم تنفسی بدن را کاهش داده و مواد سمی ناشی از نوع توتون و تنباکوی قلیان، سلامت افراد را با خطر روبرو می کند این ترکیب به علت حرارت زیاد، موادی را وارد بدن می کند که عوارض ناگواری برای انسان به دنبال دارد .
شخص مبتلا به بیماریهای مختلف ریه اگر به استعمال دخانیات و کشیدن قلیان ادامه بدهد بدون شک مبتلا به سرطان ریه و دستگاه تنفسی خواهد شد، متأسفانه به اکثر تنباکوهایی که در سال های اخیر به بازار آمده اسانسهایی اضافه می شود که این اسانس ها علاوه بر تحریک دستگاه تنفس موجب حساسیت و آلرژی می گردد، بنابراین علاوه بر بیماریهای ذکر شده، رینیت آلرژیک و سرفههای مزمن همراه با خلط را برای فرد به همراه دارد.
این تصور، تصوری کاملاً غلط است، که اگر دود قلیان وارد ریه نشود و فقط از راه دهان خارج شود، آسیبی به ریهها وارد نمی شود چون دود از طریق مخاط دهان و حنجره جذب بدن گشته و آثار سوء خود را می گذارد. حتی در هوایی که دود قلیان آزاد می شود، افرادی که قلیان نمی کشند و در معرض دود قرار گرفته اند، در طولانی مدت دچار عوارض آن خواهند شد.
بر خلاف تصور عمومی که عدهای معتقدند وجود آب قلیان جلوی مواد مضر و سمی آن را می گیرد، بیشتر این مواد سمی از جمله نیکوتین و خاکستر وارد ریه می شوند و به خاطر دَمهای عمیقی که فرد برای جذب دود می زند، تخریبهای جدی به حبابچههای ریه وارد می شود.همچنین به دلیل مرطوب بودن راههای هوایی و مجرای خروج دود، قلیان می تواند عامل مهمی جهت رشد میکروب ها و قارچ ها باشد و این میکروبها و قارچ ها به راحتی توسط دود، وارد دستگاه تنفس شده و ایجاد عفونت های مزمن می کند.
سرطان ریه، سرطان لب و دهان و حنجره، سرطان مری و معده، لوزالمعده، کبد و سرطان روده بزرگ از عوارض بدخیم و زخمهای گوارشی , ریفلاکس معده(برگشت اسید معده به مری) ازجمله عوارض خوشخیم استفاده از سیگار و قلیان هستند
علاوه بر بیماریهای مرتبط با تنباکو ، مصرف اشتراکی قلیان می تواند منجر به افزایش احتمال میکروب سل و ویروسهایی مثل هرپس و هپاتیت شود.موارد دیگری که با مصرف قلیان ارتباط دارد مثل اگزمانی دست ، مشکلات دندان بدنبال کشیدن دندان ( آلوئولیت متعاقب کشیدن دندان) و تحلیل استخوانی بصورت عمودی در ناحیه پری اودنتال.
در مطالعه ای بر روی کودکان لبنانی در مورد ۵/۸ درصد کودکانی که تنها در خانه با دود قلیان مواجهه داشته اند ، نسبت شانس بیماریهای تنفسی نسبت به کودکانی که مواجهه با دود نداشته اند ۵/۲ بوده است ، این نسبت شانس مشابه کودکانی است که تنها با دود سیگار مواجهه داشته اند . مصرف قلیان غیر سیگاری هایی مجاور فرد مصرف کننده قلیان و جنین مادران باردار را نیز با خطر مواجه می کند . مواجهه با مونوکسید کربن در طی حاملگی ممکن است برای جنین خطرناک باشد و تصور می شود که علت وزن کم هنگام تولد و نمره آپگار پایین(سندرم تنباکو – جنین ) مشاهده شده در نوزادان مادران سیگاری به همین علت باشد. سندرم تنباکو جنین مسلماٌ خطری برای زنانی که قلیان هم مصرف می کنند خواهد بود ، این زنان با افزایش خطر داشتن کودکانی با وزن کم هنگام تولد مواجه می باشند
● نتیجه گیری
بر خلاف تصورو باور عمومی که معتقدند ضررقلیان از سیگار وسایرمواددخانی کمتربوده وآب قلیان جلوی مواد مضر و سمی آن را می گیرد،ولی باتوجه به میزان ومدت مصرف قلیان باید اذعان نمود که ضرروعوارض جسمی وروانی استعمال قلیان از سیگار وسایرمواددخانی نه تنها کمتر نبوده بلکه میزان ونوع عوارض آن بیشتر ومتنوع تر می باشد واین باورهای غلط درموردمصرف قلیان در جامعه وبخصوص جوانان ونوجوانان رواج داشته وباعث افزایش شیوع مصرف قلیان درجامعه بخصوص در بین دختران وزنان گردیده است. لذا باید با اگاهی دادن به جامعه از طرق مختلف وبخصوص به جوانان ونوجوانان در زمینه باورهای غلط ومضرات استعمال قلیان آموزش فراگیر داده وزمینه ازبین بردن این باورها راایجاد کرد که پیشنهاد می شوددرزمینه های ذیل باید برنامه ریزی واقدام نمود:
▪ اجرای مداخله آموزشی درخصوص ازبین بردن باورهای غلط درمورد قلیان و اتخاذ عملکردهای پیشگیری کننده از کشیدن قلیان به عنوان یک رفتار پرخطر ودروازه سایر رفتارهای پرخطر در بین بزرگسالان و نوجوانان .
▪ مسئولان وزارت بهداشت ودرمان باهماهنگی وزارت آموزش وپرورش نسبت به برنامه ریزی آموزش دانش آموزان براساس الگو های آموزشی وبصورت مستمر جهت اصلاح باورهای غلط و پیشگیری از استعمال قلیان اقدام نمایند.
▪ از گروههای همسالان جهت انتقال آموزشها به عنوان لیدر در مدارس ومحلات استفاده گردد
▪ دربرنامه های آموزشی ودرسی دانش آموزان مطلب آموزشی مناسب جهت اگاهی وراهنمایی دانش آموزان ومعلمان درنظرگرفته شود.
▪ برنامه های آموزشی فراگیرازطریق رسانه های جمعی وهمچنین استفاده از تیزرهای آموزشی جذاب ومناسب بطور مستمر تهیه وارائه گردد.
▪ قوانین پیشگیری از استعمال قلیان به خصوص درمورد نوجوانان بصورت جدی ومستمرتصویب و اجراگردد
*****************************
هشدار يك متخصص قلب ـ عروق:
مصرف قليان و پيپ از نظر مضرات تفاوتي با سيگار ندارد
يك متخصص قلب و عروق اعلام كرد: مصرف قليان و پيپ هيچ تفاوتي با مصرف سيگار ندارند، بلكه علاوه بر مضرات سيگار، زيانهاي خاص خودش را نيز دارد. دكتر هاشم كازراني در گفتوگو با خبرنگار «بهداشت و درمان» ايسنا ـ منطقه كرمانشاه ـ با اعلام اين خبر اظهار كرد: به عنوان مثال سرطان زبان در افرادي كه به مقدار فراوان پيپ ميكشند، ثابت شده است. وي در خصوص توتونهاي ميوهاي نيز گفت: در توتونهاي ميوهاي مواد معطري افزوده ميشود كه شناخته شده نيست و اين مواد ممكن است در آينده مسائل خاص خودش را داشته باشد. اين متخصص با بيان اينكه هر نوع ماده مخدري كه منشاء آن تنباكو باشد براي بدن زيانآور است، به ايسنا گفت: موادي كه بر اثر دود حاصل از تنباكو به داخل بدن منتقل ميشود، باعث بيماريهاي قلبي ـ عروقي ميشوند. كازراني در پايان خاطرنشان كرد: به اين دليل كه سيگار سهلالوصولتر است و فرد در طول روز و در هر شرايط و مكاني ميتواند سيگار بكشد، آثار آن مشخصتر است.
***********************
قلیان از سیگار بدتر است
یک وعده کشیدن قلیان بیشتر از یک پاکت سیگار نیکوتین وارد بدن میکند.
به گزارش خبرگزاری رویترز از قاهره، سازمان جهانی بهداشت (
WHO
) چهارشنبه 15 مارس (24 اسفند) اعلام کرد قلیانهای آبی معروف مصری، زیان بیشتری از سیگار دارند.
بسیاری از مصریها که قلیان میکشند، معتقدند عبور دود از میان آب درون محفظه شیشهای، برخی از سموم تنباکو را تصفیه میکند. اما حسین جزایری رئیس منطقه مدیترانه شرقی سازمان جهانی بهداشت میگوید: اینطور نیست.
جزایری در یک کنفرانس خبری گفت: " دهها سال، عقیده کاذب فراگیری وجود داشته است که قلیانهای آبی از سیگار خطر کمتری دارند. دود استنشاقشده از قلیان، نه تنها همه مواد سرطانزای دود سیگار را داراست، بلکه مونوکسیدکربن بیشتری هم دارد. به علاوه دود قلیان مجموعهای از مواد سرطانزای دیگر هم دارد که ناشی از سوختن زغال است و خطر انتقال بیماریهای عفونی مانند سل و هپاتیت از قطعه دهانی مشترک قلیان هم وجود دارد."
بررسی
WHO
نشان میدهد که یک قلیانکش عادی 2 تا 3 بار در روز از قلیان استفاده میکند و مقدار نیکوتین دریافتی در هر وعده قلیان کشیدن، از نیکوتین دریافتی کشیدن یک بسته سیگار هم بیشتر است.
عثمانیها در قرن 17 میلادی قلیانهای آبی را به مصر آوردند. اگرچه در قرنهای بعدی با آمدن سیگار به بازار، فقط در مناطق روستایی از قلیان استفاده می شد، ولی در دهه های اخیر دوباره مصرف قلیان در میان مصری ها رواج پیدا کرده است.
به خصوص زنان مصری تحت تاثیر این مد جدید و با تصور زیان کمتر قلیان نسبت به سیگار، به کشیدن آن روی آوردهاند.
مصطفی کمال از موسسه پژوهشی مبارزه با دخانیات مصر میگوید، یک سوم از 34000 مورد مرگ و میر سالانه ناشی از دخانیات در مصر، مربوط به کشیدن قلیان است.
منبع: همشهری
*******************
اكوي قليان 400 ماده سمي دارد
تنباكوي مصرفي در قليان 400 نوع ماده سمي و سرطانزا دارد. تنباكوهاي ميوهاي علاوه بر اين 400 نوع سم، مضرتر نيز هستند.
قليانهاي ميوهاي كه از پوست ميوه تخمير شده با مواد افزودني تهيه ميشوند، علاوه بر داشتن اين 400 نوع سم به دليل وجود مواد افزودني موجب آلرژي، آسم و حساسيت نيز ميشوند.
هيچ فرقي بين قليانهاي با تنباكوي سنتي و ميوهاي وجود ندارد، اما قليان با تنباكوي ميوهاي به دليل وجود موا�� افزودني ضرر بيشتري نيز دارند.
نيكوتين مادهاي اعتيادآور است كه در تنباكو وجود دارد، اين مطلب كه چون دود قليان از روي آب گرفته ميشود، ضرر ندارد، باور غلطي است كه در اذهان وجود دارد و آب قليان فقط نيكوتين آن را گرفته و كم ميكند.
اين در حالي است كه كم شدن نيكوتين باعث ميشود فرد قلياني براي تأمين نياز خود قليان بيشتري مصرف كرده و در نتيجه خطرات بيشتر و مضرات زيادتري براي او ايجاد ميشود.
عوارض خوش خيم قليان رنكس معده، زخم معده، سوء هاضمه و عوارض بدخيم و خطرات عمده آن شامل انواع سرطانها خصوصاً سرطان مثانه، تنگي نفس، حساسيت و آسم است كه در درازمدت بين پنج تا 10 سال نشان داده ميشود.
سيگار در حالت عادي 43 نوع سم و ماده سرطانزا دارد كه همراه نيكوتين وارد بدن ميشود.
شوك حرارتي و دائمي كه از سيگار به وجود مي آيد، وارد حلق شده و باعث ميشود سلولهاي دفاعي در ناي و ريه بر اثر اين حرارت تخريب شده و در نتيجه نميتوانند كار دفاعي و وظيفه خود را انجام دهند و اين دسترسي آسان و سريع به سيگار يكي از علل استفاده زياد برخي از افراد از آن است و با استفاده روزانه يك تا دو نخ سيگار طي 10 سال احتمال ابتلا به سرطان دو برابر شده و اگر ميزان مصرف در همين مدت دو برابر شود خطر ابتلا به سرطان هشت برابر خواهد شد.
سيگار موجب آب مرواريد، چين و چروك پوست، زردي دندانها و بيماريهاي قلبي و عروقي ميشود و نيكوتين موجود در آن نيز در بدن به دليل داشن ميل تركيبي شديدي كه با گلبولهاي قرمز دارد، جايگزين واحدهاي اكسيژن در گلبولهاي قرمز شده و موجب ميشود اكسيژن رساني به بافتها انجام نشود.
وي تغيير رنگ انگشتان، سقط جنين، سرطان رحم در بانوان و تغيير حالت سلولهاي جنسي در مردان را از ديگر عوارض مصرف سيگار ذكر كرد.
كشيدن سيگار يك تا دو دقيقه طول ميكشد و با مصرف هر نخ سيگار نيز نيم تا يك ليتر دود ايجاد ميشود؛ در حالي كه هر وعده كشيدن قليان حداقل نيم ساعت طول كشيده و بيش از 70 تا 100 ليتر دود توليد ميكند
و به همين دليل استفاده هر وعده قليان برابر با كشيدن 100 نخ سيگار است.
*******************
دخانيات و سيگار
تنباكو بيش از همه در سيگار كشيده ميشود اما در پيپ و سيگار برگ هم وجود دارد و ميتوان به صورت انفيه هم آن را تدخين كرد يا جويد. تنباكو به هر شكلي كه مصرف شود، براي سلامت، مضر است. در ايران، سيگار كشيدن يكي از علل عمده مرگ در افراد با سن كمتر از 65 سال است. سيگار كشيدن، سلامت «افراد غيرسيگاري» را هم كه در واقع دود سيگار ديگران را استنشاق ميكنند، به مخاطره مياندازد. تنها راه پيشگيري از اين خطراتي كه براي سلامتي وجود دارد، اجتناب از سيگار كشيدن و اجتناب از تماس و همنشيني با افراد سيگاري است.
زيانهاي سيگار كشيدن براي سلامتي
دود تنباكو حاوي مواد آسيب رسان بسياري براي سلامتي است: مثل قطران، مونوكسيدكربن و نيكوتين. قطران راههاي هوايي را تحريك ميكند؛ مونوكسيدكربن به گويچههاي سرخ متصل شده، توانايي آنها را براي حمل اكسيژن كاهش ميدهد؛ و نيكوتين هم اعتيادآور است. دودتنباكو حاوي مواد سرطانزا هم مي باشد كه به ششها و اعضاي ديگر آسيب مي رسانند. دود سيگار، چشم، بيني و گلو را تحريك ميكند و در درازمدت ممكن است موجب سرطان ريه و بيماري قلبي ـ عروقي شود. مواجهه كودكان با دود سيگار، خطر پيدايش عفونتها ـ مثلاً عفونتهاي گوش ـ را افزايش ميدهد و قادر است آغازگر آسم و آلرژي باشد. شيرخواراني كه از مادران سيگاري متولد ميشوند، كوچكتر از حد معمول هستند و در معرض خطر بيشتري براي نشانگان مرگ ناگهاني شيرخوار (مرگ در گهواره) ميباشند.
سيگار كشيدن و سرطان ريه
احتمال پيدايش سرطان ريه، در مردان و زنان سيگاري به ترتيب بيش از 20 و 10 برابر مردان و زنان غيرسيگاري است. افرادي كه قبلاً سيگاري بودهاند ولي ديگر سيگار نميكشند، دچار خطرات بسيار كمتري ميباشند. 15 سال پس از ترك سيگار خطر ابتلا به سرطان ريه در اين افراد بيش از 50% كاهش يافته است.
ترك سيگار
اگر سيگار نكشيد يااگر قبل از پيدايش بيماريها، آن را ترك كنيد، ميتوانيد مانع از بيماريهاي قلب يا ريه شويد. مهم نيست كه چه مدت سيگاري بودهايد؛ با ترك سيگار مي توانيد از صدمه رسيدن بيشتر به سلامتي خود جلوگيري كنيد. اگر در ترك سيگار نيازمند كمك هستيد، براي مشاوره به پزشك خود مراجعه كنيد. اگر مي خواهيد خودتان به اين كار مبادرت كنيد، فهرستي از دلايل علاقمندي خود به آن فراهم كنيد و فهرستي هم از دلايل علاقمندي خود به سيگار كشيدن تهيه نماييد. راه هايي براي مقابله با وسوسه سيگار كشيدن، پيدا كنيد و از خانواده و دوستانتان هم بخواهيد شما را ياري كنند. براي ترك كامل سيگار، روزي را انتخاب كنيد كه تقريباً استرس نداشته باشيد و همه سيگارها، كبريتها، فندكها و جاسيگاريها را دور بريزيد، ممكن است علايم ترك سيگار ـ مثل تحريكپذيري ـ ايجاد شود و ميل بسيار به نيكوتين در شما ايجاد شود. چيزهايي مثل برچسب آدامس نيكوتيني مانع چنين تمايلي مي شوند. اگر مجدداً شروع به سيگار كشيدن كرديد، بررسي كنيد كه اين امر چرا روي داده است و به دليل ترك رجوع كرده، از نو شروع كنيد.
استفاده از برچسب نيكوتيني
برچسبهاي نيكوتيني مقادير ثابتي از نيكوتين را از طريق پوست به بدن مي رسانند و مانع تمايل شديد فرد به سيگار كشيدن ميشوند.
******************************
سیگار کشیدن اجباری
دو نوع دود سیگار وجود دارد: جریان اصلی (
MAIN STREAM
) و جریان کناری (
SIDE STREAM
).
جریان دود اصلی آن است که بههنگام پُک زدن مستقیماً به داخل دهان فرد سیگاری استنشاق میشود ، یعنی غیر از فرد سیگاری ، کسی را استنشاق نمی کند.
جریان دود کناری از نوک مخروطی و مشتعل سیگار در فواصل پُک زدن بهداخل هوا وارد میشود و افراد غیر سیگاری هم آن را استنشاق می کنند. این جریان دود کناری که فیلتر نمیشود شامل مواد شیمیائی است که اغلب در غلظت های بالاتری نسبت به جریان دود اصلی، وجود دارند. مواد شیمیایی سرطان زا و نیتروز آمین ها (مواد سمی)، در جریان دود کناری با غلظت های 50 برابر بیشتر از جریان دود اصلی، وجود دارد.
طی یک ساعت در اطاق پر از دود سیگار، یک فرد غیرسیگاری ممکن است معادل کشیدن 15 سیگار فیلتردار، نیتروزآمین ها( مواد سمی موجود در دود سیگار) را استنشاق کند.
نیکوتین، مونواکسیدکربن و آمونیاک نیز در غلظت های بالاتری در جریان دود کناری یافت میشود.
فرزندان و سایر اعضای خانواده و کارگران منزل، قربانیان بی گناه جریان دود کناری هستند. بچههای والدین سیگاری، عفونت های ریه (برونشیت، پنومونی)، عفونت های گوش میانی و
علائم آسمی بیشتری دارند که با قرار گرفتن در معرض دود سیگار دچار حمله شده و یا علائم آنها بدتر میگردد. سندرم مرگ ناگهانی نوزادان نیز با سیگار کشیدن غیرفعال در ارتباط است.
جنین مادرانی که همسر سیگاری دارند، بیشتر در معرض خطر کاهش وزن تولد، تولد زودرس و سقط خودبخود هستند.
غیرسیگاریهایی که با سیگاریها کار میکنند، از ضایعات ریوی قابل ملاحظهای بهدلیل استنشاق اجباری دود سیگار رنج میبرند. غیر سیگاریهایی که با سیگاریها زندگی میکنند، سه برابر بیشتر به سرطان ریه مبتلا میشوند. حملات آنژین صدری در بیماران مبتلا به بیماری عروق کرونر، هنگامیکه در معرض جریان دود کناری قرار میگیرند نیز میتواند رخ دهد.
غیر سیگاریهایی که با سیگاریها زندگی میکنند، سه برابر بیشتر به سرطان ریه مبتلا میشوند.
آثار حاد سیگار کشیدن تحمیلی شامل: تحریک چشم (سوزش، خارش ، آبریزش)، گرفتگی بینی،
سرفه ، خسخس، تهوع، سردرد و حملات آلرژی میباشد.
با توجه به مطالب بالا می توان گفت اگر در حال حاضر فرد سیگاری در بستگان و اقوام یا دوستان شما وجود دارد ، سعی کنید او را تشویق به ترک سیگار کنید تا هم او را از ابتلا به بیماری هایی مثل بیماری قلبی-عروقی یا سرطان ریه نجات دهید و هم خودتان را.
منبع: تبيان
***************************
تاثیر سیگار بر ریه ها و سایر اندام های بدن
بیماری انسداد مزمن ریه
سیگار کشیدن عامل خطر اصلی بیماریهای انسدادی مزمن ریه است. مواد محرک دود تنباکو (قطران و گاز سیانید) مسئول بروز برونشیت و آمفیزم هستند. این محرکها عمل موهای کوچک بنام مژه (
CILLIA
) که ریهها را از آلودگی ها پاک میکنند، متوقف میکند. همچنین سبب، ترشح بیشتر موکوس توسط غدد ریه میشوند. وقتیکه مژکها غیرفعال میشوند، فرآیند پاک سازی ریهها از موکوس اضافی، قطران و سایر ناخالصیها اجباراً باید توسط سرفه انجام شود. سیگاریها، بیشتر از غیرسیگاریها سرفه میکنند و خلط بیشتری تولید میکنند.
سایر علائم تنفسی شامل: کوتاهی تنفس، سنگینی سینه، خسخس، درد سینه، سینوزیت و سرماخوردگیهای مکرر است.
تقریباً تمام بیماران مبتلا به آمفیزم ، سیگاری هستند. سیگار همچنین یک عامل خطر مهم برای ایجاد برونشیت مزمن است. سیگاریهای افراطی در معرض خطر بیشتری نسبت به سیگاریهای متوسط هستند، امّا در معرض مقادیر کم دود سیگار بودن، چنانکه در سیگار کشیدن تحمیلی دیده میشود نیز زیان آور به نظر میرسد.
آمفیزم در اثر تخریب ریه به وجود می آید که میتواند به دلیل صدمه مستقیم دود سیگار، اکسیدانهای القاء شده و یا تولید مواد واسطهای التهابی جدید بهدلیل تماس با دود باشد. برونشیت مزمن نیز ناشی از مکانیسمهای مشابه در راه های تنفسی است.
سرطان ریه
ابنلا به سرطان ریه در سیگاریها ، بیست برابر غیر سیگاریهاست. در حقیقت سیگار کشیدن عامل خطر اصلی بروز سرطان ریه است. ایجاد سرطان ریه مستقیماً با تعداد سیگارهای کشیده شده در روز، مدت سیگار کشیدن و محتوای قطران و نیکوتین سیگارهای کشیده ارتباط دارد. اکثر کسانی که بهعلت سرطان ریه میمیرند، سیگاری هستند.
ابتلا به سرطان ريه در سيگاري ها،بيست برابر غير سيگاري هاست
سیگاریهای افراطی 25- 15 بار احتمال بیشتر برای مرگ ناشی از سرطان ریه نسبت به غیرسیگاریها دارند و تنها 20-15 سال از سیگار کشیدن میگذرد تا سرطان ریه ایجاد شود و تعداد کمی از بیماران با این بیماری بیش از 5 سال زنده میمانند. خطر سرطان ریه بین سیگاریهای غیرفعال یا تحمیلی نیز افزایش یافته است. شواهد تجربی قابل ملاحظهای نقش دود سیگار را در سرطان ریه نشان دادهاند. بسیاری از مواد موجود در دود سیگار – بویژه هیدروکربنهای چند حلقهای آروماتیک – ممکن است در سرطان زایی شرکت داشته باشند.
سایر سرطان ها
سیگاریها نسبت به غیرسیگاریها احتمال بیشتری برای ابتلاء به سرطان دهان، گلو و مری دارند. خطر این سرطانها برای پیپ و سیگار برگ بیشتر از سیگارهای فیلتردار است. در مورد سرطان مثانه ، تغلیظ سرطان زاها در ادرار به عنوان عامل ایجاد کننده ی سرطان بهنظر میرسد. سرطان معده و پانکراس و سرطان گردن رحم با شیوع بیشتری در سیگاریها نسبت به غیرسیگاریها رخ میدهد.
حمله مغزی
تمام سیگاریها در معرض خطر بیشتری برای حمله مغزی هستند، با وجود این، زنان سیگاری که قرص ضد بارداری استفاده میکنند، نسبت به خانمهایی که سیگار نمیکشند ، بیست برابر بیشتر در معرض خطر حمله قلبی و حمله مغزی هستند.
پوست
صورت بسیاری از افراد سیگاری بعد از مدتی چین و چروک زیادی پیدا می کند. خطوط پوستی با زاویه مستقیم از لبهای فوقانی و تحتانی انتشار مییابد یا خطوط کم عمق روی چانه و فک تحتانی و صورت ظاهر میگردد و سبب لاغری و زرد رنگ شدن پوست میشود.
منبع: سايت تبيان
*******************************
سیگار نكشید!
- استعمال دخانیات مهمترین عامل مرگ های قابل پیشگیری است.
- دود تنباكو و سیگار حاوی بیش از 4000 ماده شیمیایی است كه شمار زیادی از آنها مواد محرك یا سمی و سرطان زا هستند.
- دود سیگار بیش از 40 نوع تركیب سرطان زا دارد.
- جزء اعتیاد آور سیگار، نیكوتین است كه با اثر بر دستگاه اعصاب مركزی موجب اعتیاد می شود. نیكوتین سیگار، تنباكو به سرعت جذب جریان خون می شود و ظرف 30 ثانیه به مغز می رسد و روی سلولهای عصبی آن اثر می گذارد.
- برخی گازهای سمی موجود در دود سیگار عبارتند از : مونوكسید كربن ، آمونیاك ، دی متیل نیتروزامین ، فرمالدیید ، سیانیا هید روژن و آكرولئین .
- دود تنباكو و سیگار مانند آزیت ( پنبه نسوز) ، آرسنیك ، بنزن و گاز رادون جزء مواد سرطان زا ی درجه یك طبقه بندی می شود.
- نیتروزامین ها فعال ترین مواد سرطان زای موجود در دود سیگار و تنباكوهستند.
ـ خطر پیدایش سرطان در سیگاری ها بیشتر از دیگران است و این افراد حداقل 15 سال زودتر از غیر سیگاری ها به سنین در معرض خطر سرطان می رسند.
- ذرات زیان آور موجود در دود سیگار شامل موادی مانند قطران ، نیكوتین ، بنزن و بنزو پیرن است.
- دود سیگار برای اطرافیان نیز زیان آور است . 85% دود سیگاری كه دریك اتاق جمع می شود، ناشی از سوختن نوك سیگار است و نه دودی كه فرد سیگاری از راههای هوایی اش خارج می كند.
- بیش از 30 درصد مرگهای ناشی از سرطان مربوط به استعمال دخانیات است .
- علت بیش از 80% مرگهای ناشی از سرطان ریه، استعمال دخانیات است .
- خطر مرگ ناشی از سرطان ریه با افزایش تعداد سیگارهایی كه فرد در روز می كشد، زیاد می شود.
- خطر بیماری قلبی و سرطان ریه در افراد غیر سیگاری كه در خانه در معرض دود سیگار اطرافیانشان هستند، 25% بیشتراز دیگران است.
- در افرادی كه سالهای زیاد حتی تا زمان میانسالی سیگار كشیده اند، قطع كامل استعمال دخانیات خطر پیدایش سرطان ریه را به میزان زیادی كاهش می دهد.
- استعمال دخانیات ( به هر شكل ) یك عامل خطر برای سرطانهای حنجره ، حفره دهان و مری به شمار می رود.
ـ بیش از 90% مبتلایان به سرطان حفره دهان از تنباكو به صورت كشیدن ( تدخینی ) یا جویدنی استفاده كرده اند. سرطان های حفره دهان شامل سرطان های لب، زبان ، دهان وگلو است.
-خطر پیدایش سرطان سینه درزنان سیگاری و حتی در زنانی كه درمعرض دود سیگاراطرافیان هستند ( درمكانهای سربسته )، بیش از زنانی است كه با دود سیگار تماس ندارند.
- استعمال دخانیات خطر سرطان لوزالمعده را افزایش می دهد و با ترك دخانیات، درصد این خطر پس از چند سال مشابه افراد غیر سیگاری خواهد شد.
-خطرسرطان خون ( لوسمی ) در سیگاری ها بیشتر از سایر افراد جامعه است .
-50% سرطان های مثانه در مردان و بیش از 30% سرطان های مثانه درزنان با استعمال دخانیات ارتباط دارد و سرطان كلیه نیزدر افراد سیگاری شایع تر است .
-سیگار عامل مهم ایجاد سرطان های ریه ، حفره دهان ، گلو ، حنجره ، مثانه و... است و مبارزه با سیگار مهمترین راهكار پیشگیری از سرطان است .
ـ اگر سیگار می كشید ، هر چه زودتر آن را ترك كنید و اگر سیگاری نیستید، هرگز طرف آن نروید زیرا نیكوتین موجود در تنباكو اعتیاد آور است .
- با خوردن سبزیها و میوه جات تازه و مواد غذایی پر فیبر، خطر بروز سرطان های دستگاه گوارش را كاهش دهید.
- مصرف زیاد نوشابه های الكلی موجب پیدایش سرطان می شود .
- اشكال در بلع به ویژه مواد جامد غذا باید به طور جدی پیگیری شود.
- در صورت پیدایش برجستگی یا لكه یا خونریزی درحفره دهان یا وجود زخم طول كشیده ، سریعاً به پزشك مراجعه كنید .
- در صورت همراهی سرفه های مزمن با خلط خونی یا گرفتگی صدا سریعاً به پزشك مراجعه نمایید.
ـ اگر سیگاری هستید ، در صورت افزایش دفعات سرفه یا پیدایش تغییر صدا سریعاً به پزشك مراجعه كنید. این تغییرات ممكن است ناشی از سرطان ریه باشد.
-كاهش وزن زیاد ، بی اشتهایی و تب ها ی مزمن می توانند نشانه بدخیمی باشند . در صورت وجود این علائم به پزشك مراجعه نمایید.
- پیدایش توده های بزرگ شونده در هر جای بدن ممكن است نشانه ای از یك سرطان باشد.
-پیشگیری بسیار بهتر از درمان است.
**************************
شما را به جان مادرتان، به این 22 دلیل سیگار نکشید!
افراد سیگاری نه تنها سـلامـتـی خـود را در مـعـرض انــواع بیماری های خطرناك قرار می دهـنـد، بـلـكه بـاعث رنجش و آزرده خاطر شدن اطرافیانشان می گردند. متأسفانه امـروزه برخی افراد سیـگار كـشـیـدن را نشانـه بلـوغ و یـا حتی «كلاس» خود محسوب می كنند و با پـك زدن هـای آنچنانی سعی در خودنمایی و فخرفروشی دارند.
عوارض و صدمات ناشی از استعمال سیگار تقریـبـاً بـرای همگی ما آشكار و معلوم است امـا در ایـن بـخـش بـه 22 دلیل مهم برای ترك سیگار اشاره می كنیم:
1 - ظاهر آراسته تر با حذف لكه های روی انگشتان و دندانهایتان.
2 - حذف بوی بد دهان ناشی از كشیدن سیگار و تنفس راحت تر.
3 - حذف بوی سیگار از لباس، مو، و بـدنـتـان و تـمـام وسـایـلـی كه با آنها سروكار دارید.
4 - پیشگیری از پیدایش چین و چروك زودرس در پوست صورتتان.
5 - حذف مشكلات تنفسی از قبیل: خس خس حین تنفس، سرفه ، برونشیت مزمن، و از همه مهمتر سرطان ریه.
6 - بازیافت دوباره حس بویایی و چـشایی كـه بـر اثر استعمال سیگار از حساسیتشان كاسته شده است. دوباره طعم واقعی غذایتان را احساس خواهید كرد.
7 - احساس سرزندگی و شادابی دوباره در زندگی، افزایش قوای جسمانی.
8 - خواب بهتر و راحت تر.
9 - كاهش خطرات بیماری های قلبی ، نـفـخ، فـشـارخـون بـال ا، تـپـش قـلـب، زخـم مـعده ، برگشت اسید معده، سرطان دهان و تعداد بیشماری از سرطان های گوناگون .
10 - كاهش بیش از 50 بیماری و عارضه های گوناگون.
11 - دوباره كنترل رفتار خود را به دست خواهید آورید و با رهایی از زنـدان اعـتـیـاد بـار دیگر حس آزادی را باز پس خواهید گرفت.
12 - كاهش خطر آسیب رسیدن به نوزاد در زنان باردار.
13 - افزایش طول عمر (افرادی كه به طور مستمر سیگار می كشند به طور متوسط 16 سال از عمر خود را از دست می دهند.
14 - فراهم آوردن یك محیط سالم و سلامت برای كودكان وتمام افرادی كه با آنان زندگی می كنید.
15 - الگوی مناسبی برای فرزندانتان خواهید بود .
16 - حذف هـزیـنـه هـای خرید سیگار كه قابل توجه بوده و می توان آن را صرف امور بهتری كرد.
17 - رهایی از صدها ماده سمی و سرطان زای موجود در سیگار.
18 - تردد و مسافرت به وسیله قطار، هواپیما و اتوبـوس بـرای شـما و دیـگر افراد سهل تر و دلپذیرتر خواهد شد.
19 - دیگر در محل كارتان مجبور نیستید برای سیگار كشیدن از اتاق خارج شوید!
20- بـا تـرك ایـن عـادت نـادرسـت اعـتـمـاد بـه نـفس خود را افزایش دهید و به اراده خودتان ببالید.
21 - از دنبال جا سیگاری گشتن خلاصی می یابید.
22 - از آن مهمتر دیگر نیازی به مطالعه دوباره این مقاله نخواهید داشت!
منبع: اینترنت
http://www.tebyan.net/nutrition_health/society_health/smoking/2007/3/29/40001.html
http://www.jamejamonline.ir/newstext.aspx?newsnum=100951564426
http://forum.iransalamat.com/showthread.php?t=3357
http://www.magiran.com/npview.asp?ID=1984756
http://www.ariaeyan.com/thread85778.html
کليه حقوق مادي و معنوي سايت متعلق به مرکز مشاوره و خدمات روانشناختی ناصح مي باشد